Fore Kazık
Fore kazık; literatürde zeminde kazı veya sondaj ile açılan kuyuların donatısız veya donatılı olarak betonla doldurulması ile oluşturulan kazık olarak tanımlanmıştır. Proje, zemin ve yer altı suyu şartlarına göre; aralıklı, teğet ve kesişen formlarda imal edilebilirler. Kesişen kazıklar; yer altı su seviyesinin altında yapılan kazılarda sızdırmazlık perdesi teşkili için tercih edilir. Teğet kazıklar, su probleminin olmadığı fakat kazık arasından malzeme boşalması riski olan zeminlerde; aralıklı kazıklar ise, malzeme boşalma riski ve su problemi olmayan, kendini tutabilen zeminlerde uygulanabilir. Ayrıca çalışma prensiplerine göre konsol veya destekli olarak tasarlanabilir. Konsol fore kazıklar, rijit bir başlık ile birbirlerine bağlanarak kemerlenme kapasitesine sahip bir iksa sistemi oluşturulabilmektedir. Destekli fore kazıklar, projesinde belirlenen aralıklarda ankraj uygulaması yapılarak iksa sistemi oluşturulur.
Fore kazıklar iksa sisteminin inşasına önce düşey elemanlar olarak inşa edildikten sonra, kademeler halinde kazı yapılarak projesinde öngörülen seviyelerde kiriş ve ankrajlar inşa edilir. Fore kazıkların konumlarının başlangıçta doğru yerleştirilmesi amacıyla kılavuz duvarlar kullanılabilir.
Fore kazıklar zemin içerisinde dairesel kesitli bir delgi yapılması ve bu delgi içerisinde kazık donatısı ve beton yerleştirilmesi şeklinde inşa edilmektedir.
Tipik olarak fore kazık çapları 65cm ila 300cm çap arasında standart delgi ekipmanları ile yapılır.
Daha büyük çaplar ve derinlik ise ciddi tecrübe ve makine ekipmanları gerekmektedir. Uzman kadromuz ve Yetenekli mühendislerimiz ile bu hizmeti rahatlıkla sağlamaktayız.
Fore kazıklar;
1)Delgi
2)Donatının yerleştirilmesi
3)Beton dökülmesi
sıralaması ile inşa edilir.